Hoppa till sidans innehåll

NATURPASSET 2021
- Uppmuntrar att hålla rätt riktning - 
Vilstaskogen 15 april - 30 september

Naturpasset 2021 har 50 kontroller i Vilstaskogen. Kartan har formatet stående A3 och sträcker sig från Snopptorp i norr till Skogstorp i söder. Därmed är områdena längst upp i norr och längst ner i söder nya för Naturpasset, jämfört med de senaste åren. I väster sträcker sig området ner till Eskilstunaån. Kartskalan är 1:7 500 vilket betyder att en centimeter på kartan är 75 meter i naturen. Kontrollerna har ett nummer samt en bokstav som du noterar i rätt ruta på startkortet. Kontrollerna är märkta med orange/vita plastskivor i skogen. Läget inom respektive kontrollring på kartan framgår av kontrollbeskrivningar som finns på baksidan av denna PM. Vid några kontrollpunkter har det varit svårt att montera plastskivan i exakt läge, till exempel uppe på berg. Där kan du behöva leta lite grann, nära den punkt som kontrollbeskrivningen anger.

Ta med kontrollbeskrivningarna när du går ut. Ta också med en penna. Kompass är naturligtvis bra att ha men inte absolut nödvändig.

Större delen av Vilstaskogen är ett naturreservat, som ligger på promenadavstånd från Eskilstuna centrum. Om du går söderut från centrala Eskilstuna, mot Vilsta Sportcafé & Restaurang, kan du starta med kontroll nr 27 norr om Vilsta camping. Med utgångspunkt från Vilsta herrgård kan du först sikta in dig på kontroll nr 10. Om du väljer att starta från Skjulsta är det kontroll nr 1 som lär bli den första.

I år har granskogarna på flera håll ”ljusnat” – barren har fallit av. Sommaren 2018 var extremt torr vilket skadade många granar. Därmed har granbarkborren massförökat sig och träden dött. Hackspettarna har nu massor av mat att hämta i torrträden. Om du höjer blicken har du goda chanser att få se såväl större hackspett som spillkråka. Men gå inte in bland de barkborredödade granarna om det blåser hårt! - Det finns risk för att de knäcks av vinden.

Under årets naturpass kommer du att se rikligt med spår efter vildsvin – bökad mark och svart spillning. Trots att grisarna numera är allmänna är sannolikheten liten att du ska få syn på dessa skygga djur under dagtid. – Backa stillsamt tillbaka om du stöter på vildsvin eller andra större däggdjur!

Tänk på att under dina naturpass hålla fysisk distans gentemot personer som du vanligtvis inte umgås med, - allt för att undvika spridning av coronaviruset!

Tävla om fint pris i ÅRETS FOTOTÄVLING
Om du förevigar din naturpassupplevelse med en bild har du möjlighet att delta i Svenska Orienteringsförbundets fototävling. Visa att det är just Naturpasset du är ute med och gör din egen tolkning utifrån temat ”rätt riktning”.

Anvisningarna för fototävlingen hittar du på www.naturpasset.se/tavlamednaturpasset.
Årets pris är en kompass från Svensk Orienterings partner - Silva.

Tävla om presentkort lokalt i Eskilstuna
Om du besöker minst 35 kontroller och lämnar in startkortet till EOL senast den 4 oktober, deltar du i utlottning av tre presentkort med värde av 200 kr.
Posta startkortet till: Eskilstuna OL, Vasavägen 81, 633 58 Eskilstuna.
- Alternativt kan du lägga kortet i EOL:s brevlåda vid entrén till Vilsta Sportcafé & Restaurang.

Kontaktpersoner EOL
Ove Larsson, tel: 070-6981162
Håkan Gustafson, tel: 016-130098

Köp Naturpasset
Naturpasset finns att köpa i:
Vilsta Sportcafé & Restaurang
- Vilsta Sporthotell
- Eskilstuna OL:s klubblokal i Vilsta
Priset är 80 kr (60 kr för medlemmar i EOL) 

Lycka till i skogen!   Det är inne att vara ute! / Eskilstuna OrienteringsLöpare - EOL

Naturpasset 2021

Uppdaterad: 25 APR 2018 13:12 Skribent: Magnus Hellberg
-Här kan Du beställa dina Ullmax kläder. 
-Du får sms eller mail när leverans  en kommit.
-Du hämtar dina Ullmax kläder på EOLs kontor.
-Betalar sedan direkt till EOL Bankgiro: 5520-2576
Swish: 123-340 95 21
(Glöm inte ange: Ditt namn och Ullmax)
Kontaktperson för Ullmax är Maud Karlsson. 076-1970170
This is a mailto link

Postadress:
Eskilstuna OL - Orientering
Vasavägen 81
63358 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: eskilstunaol@telia.c...

Se all info